Gürcistan- Rusya Sınırındaki İnşaat Çalışmaları Hk.

Sayın Üyemiz,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Sekreterliği'nden Odamıza gelen yazıda; Gürci,stan Dışişleri Bakanlığı’nın Tiflis Büyükelçililiğine iletilen 06.10.2021 tarihli notada özetle ; Gürcistan- Rusya arasındaki Zemo- Larsi gümrük geçiş noktasının Rusya tarafında gerçekleştirilen inşaat çalışmaları nedeniyle Rusya’nın yeterli sayıda yük taşıtının geçiş işlemini gerçekleştiremediği bildirilerek, Türk nakliye firmalarının alternatif gümrük geçiş noktalarını ( Tsiteli Khidi – Siniq “ Kırmızı Köprü” veya Lagodekhi- Mazimchay) kullanmalarının tavsiye edildiği belirtilmektedir.

Söz konusu notada yer verilen hususların Ticaret Bakanı Yardımcısı Rıza Tuna TURAGAY’ın 8 Ekim 2021 tarihinde İzmir’de Gürcü ve Azerbaycanlı muhataplarıyla yaptığı toplantıda gündeme  getirilldiği, söz konusu görüşmeler çerçevesinde Azerbaycan Devlet Gümrük Komitesi Başkanı SAFAR MEHDİYEV’in, Gürcistan’dan Rusya’ya geçişte yaşanan sorunların çözümüne yardımcı olmak adına Azerbaycan Cumhuriyeti olarak Türk taşımacıların ve ihracatçıların Gürcistan yerine Azerbaycan Cumhuriyeti olarak Türk Taşımacıların ve ihracatçıların Gürcistan yerine Azerbaycan rotasını kullanmaları hususunda gerekli yardımı ve desteği sağlamaya hazır olduklarını ifade ettiği bildirilmektedir.

Ayrıca söz konusu hususun, Ticaret Bakanlığı tarafından Rus Yetkili makamlarıyla yapılan ve yapılacak olan toplantılarda da gündeme getirilmekte olduğu ifade edilmektedir.

Bilgilerinize sunarız.